VLAARDINGEN – Het valt u misschien niet direct op, maar het is een flink stuk behaaglijker geworden in de Ridderstraat. Hier vervingen we vorige week de oude kwakkelende hulsthaag voor een haag die samengesteld is uit verschillende soorten struiken. Het is de eerste haag van ‘Vlaardingen behaagt!’, een initiatief voor meer groen en biodiversiteit in de stad, zo laat de gemeente Vlaardingen weten.

De hulsthaag in de Ridderstraat stond wat te verpieteren. Door de opstaande randen om het perk stroomde er geen regenwater naar de haag en leed deze onder een tekort aan water terwijl verderop in de straat flinke plassen ontstonden bij extreme regenbuien. Dat kon anders!

Variatie

De delen van de haag die niet goed waren, hebben plaats gemaakt voor andere bloeiende soorten, waaronder de meidoorn en hondsroos. Deze bloeiende struiken leveren een smakelijke bijdrage aan het menu van insecten en in de herfst kunnen vogels zich tegoed doen aan vruchten en bessen. Ook is het goed schuilen in deze gevarieerde haag.

Regenwater

Om er voor te zorgen dat regenwater van de stoep het perk in kan stromen, zijn opstaande randen weggehaald. Wethouder Lianne van Kalken vertelt: “Dat is niet alleen belangrijk voor een gezonde haag, maar het scheelt ook in hoeveel plassen er op de stoep blijven liggen. Meer en goed ingericht groen kan er voor zorgen dat we in de stad minder last ervaren van klimaatverandering. Water zakt gemakkelijker weg na hevige regenbuien en in de hete periodes, helpt groen tegen hittestress.”

Wilde kruiden

Onder de haag hebben we een wild kruidenmengsel gezaaid. Laat hier de paardenbloem en het ruige klokje maar groeien en bloeien! De schoffel hebben onze groenmedewerkers hier even niet nodig. “We gaan deze haag ecologisch beheren,” vertelt wethouder Van Kalken. “Als de kruiden zaad gezet hebben en afgestorven zijn, halen we het dode loof weg.” Dat wordt voor sommige mensen even wennen, maar het zal bijzonder gewaardeerd worden door vlinders, bijen en andere insecten.

Zonnetempel

Naast de haag, aan de Van Riebeeckstraat, hebben we een kunstwerk geplaatst. Het werk draagt de titel ‘De Zonnetempel’ en is gemaakt door Leen Droppert, onze vorig jaar overleden ereburger. De gemeente ontving het kunstwerk uit zijn nalatenschap.

‘Vlaardingen Behaagt!’ is onderdeel van het Stadsprogramma Groen. Groen maakt de stad mooier, gezonder, gezelliger en beter bestand tegen hevige weersomstandigheden. Met Stadsprogramma Groen draagt Vlaardingen daarom de komende jaren extra bij aan een groene stad met aandacht voor ecologie en klimaatadaptatie.

Vlaardingen behaagt!

De stadsnatuur heeft ruimte nodig. En daarvan hebben we niet zo veel in de stad tussen wegen, trottoirs, en parkeerplekken in. Of toch wel? Met het NK tegelwippen zien we dat we op steeds meer plekken ruimte kunnen maken door overbodige verharding er uit te werken. Met ‘Vlaardingen behaagt!’ hopen we dat steeds meer Vlaardingers hun schutting vervangen door een haag die voedsel en beschutting biedt aan vogels, insecten en andere dieren. Komende zomer dagen we inwoners van de Indische Buurt uit om mee te doen en hun tuin om te toveren in een stukje stadsnatuur. U leest er later meer over!

Om u alvast te inspireren hebben wij een begin gemaakt met het behagen van Vlaardingen en daar gaan we de komende tijd mee door. Gevarieerd samengestelde hagen en vogelbosjes bieden voedsel, schuil- en nestgelegenheid, verkoelen de stad, hebben het effect van een spons tijdens extreme buien en dragen bij aan de CO2 compensatie. Zo maken we Vlaardingen een stukje behaaglijker voor onze flora en fauna, én natuurlijk ook voor onszelf.

(Bron gemeente Vlaardingen)

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *